VD draad is vernieuwd

VD draad is vernieuwd in verband met wijziging huidige NEN 1010 normen.

De vernieuwde VD draad is namelijk brandvertragend. Wij vinden uw veiligheid belangrijker dan een prijsstunter te zijn. In nieuwe situaties mag alleen VD draad gebruikt worden, die brandvertragend is. Dit is vastgeled in CPR, NEN-EN 50575 en NEN 8012. In oude situaties mag de oude VD draad nog wel gebruikt worden tot 1 juli 2018.

Wat is CPR – NEN 8012?

De nieuwe CPR is een norm voor de brandclassificatie van kabels en elektrische leidingen in bouwwerken. De afkorting CPR staat voor Construction Product Regulation, ruw vertaald is het een verordening voor bouwproducten. In Europa is de CPR bekend als de norm EN 50575 (CPR). In Nederland is hiervoor NEN 8012 opgesteld. Het doel van de norm is om meer uniformiteit en duidelijkheid te creëren omtrent het brandgedrag van kabels en elektrische leidingen. En om de schade als gevolg van brand van en via elektrische leidingen zoveel mogelijk te beperken.

Binnen de CPR gaat het om de vraag hoe kabels reageren bij brand. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de brandvoortplanting en warmteafgifte, rookontwikkeling, vallende deeltjes en de zuurgraad. Door dit beter in beeld te krijgen moet het makkelijker worden om de juiste kabel bij het juiste gebouwtype te kiezen. De brandklasse hangt namelijk samen met de risicosituatie van een gebouw.


(bron: Technische Unie)
  

  Elektrobert         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. Wij slaan geen persoonlijke gegevens op.